Mumsig fredagsfika

Igår var det Theres tur att hålla i fredagsfikat på jobbet. Hon bjöd på en helt fantastisk lakritskola med choklad som jag genast bad om receptet till. Här kommer det:

Ca 60 stycken

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
0.75 dl turkisk peppar, (hårda
lakritskarameller)
2 tsk smör
200 g mörk choklad
Havssalt

Gör så här

1.

Klä en form, ca 20 x 20 centimeter, med bakplåtspapper.

2. Krossa karamellerna i en mortel.

3. Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka kraftigt utan lock och utan att röra tills termometern visar 117–120 grader eller tills smeten klarar kulprovet, se sidan 54. Det tar ca 15 minuter i en vid gryta. Rör om då och då.

4. Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kolan kallt att stelna.

5. Smält under tiden chokladen i vattenbad, se sidan 25, låt den svalna. Det ska helst bara vara ca 10 graders skillnad på kolan och chokladen!

6. Skär eller klipp kolan i bitar. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper.

7.
Strö lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat.

Theres gjorde kolorna i ischokladformar, så det blir lite mindre kletigt :)


Kommentarer

Säg vad du tycker:

Jag heter:
Kom ihåg mig?

Min e-mail: (publiceras ej)

Min URL/bloggadress:

Det här vill jag säga:

Trackback