Min operation av hjärtat

Den 15 mars i år ska jag opereras igen för mitt hjärtfel Ortodrom WPW på Huddinge sjukhus. Det känns väldigt skönt att äntligen ha fått ett datum så man kan börja förbereda sig för det, men samtidigt känns det jobbigt och nervöst. Operationer är aldrig roligt. I sommar är det är 8 år sedan jag opererades sist och jag hoppas verkligen att detta blir sista gången.
Det blir inte samma läkare som sist och inte heller samma sjukhus, för då låg jag inne i Örebro.

Jag hittade lite information på nätet (http://www.apoteketfarmaci.se/NyheterOchFakta/Farmaci%20Lkemedelsboken/Hja%C2%A6%C3%AArtrytmrubbningar.pdf) om sjukdomen. Kort kan man säga att jag har en extra "ledning" i hjärtat och när hjärtat använder sig av den känner det av att något är fel och börjar slå snabbare för att komma i ordning igen. Att hjärtat anvädner sig av denna ledning beror mesta dels på stress och både fysiska samt psykiska ansträngningar. Under operationen går man in med sladdar via jumsken som bränner av ledningen.



Här är lite mer utförlig info:

 

Ortodrom takykardi
Vid Wolff-Parkinson-Whites (WPW)-syndrom finns en accessorisk (extra) ledningsbana mellan förmak och kammare, vilken ger en förtidig aktivering av kamrarna (s k preexcitation) samt takykardier.
Vid takyarytmier är den vanligaste mekanismen en cirkelgång av elektriska impulser, s k återkoppling (reentry) – t ex förmaksfladder.


Symtom

Symtomatologin varierar från inga alls till palpitationer (upplevelse av hjärtats rytm), hjärtrusning, bröstsmärtor, yrsel, svimning och hjärtstopp till mer okarakteristiska symtom såsom trötthet och dyspné.
Extraslag beskrivs ofta som om hjärtat slår volter, stannar, efterföljt av ett ”kraftigt slag”. En takykardi upplevs oftast som en hjärtrusning eller hjärtklappning.
En hjärtklappning som startar plötsligt (viktigaste kännetecknet) talar för paroxysmal takykardi och ska utredas. Förmaksflimmer ger i regel förhöjd och oregelbunden vilopuls samt alltför snabb pulsökning vid ansträngning. Patienten upplever hjärtklappning, nedsatt prestationsförmåga och andfåddhet, särskilt vid ansträngning.

Risken för förmaksflimmer är ökad hos patienter med WPW-syndrom, och arytmin ska alltid misstänkas vid oregelbunden och bred QRS-takykardi hos en patient med känd preexcitation. Preexciterat förmaksflimmer kan medföra risk för kammarflimmer och plötslig död. Det är därför viktigt att samtliga WPW-patienter bedöms med avseende på förmaksflimmer (oregelbunden rytm). Samtliga patienter med antedroma takykardier eller förmaksflimmer ska utredas av hjärtspecialist med sikte på kateterablation.


Transvenös kateterablation (radiofrekvensablation eller frysning) är idag en vedertagen och botande behandling vid flera takykardityper. Metoden innebär att man via tillfälligt inlagda katetrar i hjärtat (som man går in med via jumsken) avger värmeenergi eller kyla mot den struktur som bildar underlag för arytmin, t ex en accessorisk bana eller återkopplingskrets vid förmaksfladder.


Kommentarer
Postat av: Mia

Tänk vad man inte vet mycket om varandra!

Låter läskigt men samtidigt skönt att det finns bot och skönt för dig/er att få ett datum så du/ni kan förbereda dig/er.

KRAM!

2011-01-24 @ 15:31:27
URL: http://anonymia.se

Säg vad du tycker:

Jag heter:
Kom ihåg mig?

Min e-mail: (publiceras ej)

Min URL/bloggadress:

Det här vill jag säga:

Trackback